top of page

Klimaatbestendige brug

AdobeStock_178935898_edited.jpg
De situatie

Klimaatverandering vordert zich alsmaar en met de huidige vorderingen kunnen bepaalde bouwwerken het niet meer aan. Voor deze opdracht moesten we een bouwwerk uitkiezen dat niet goed tegen moderne weersomstandigheden kan. Deze moeten we dan verduurzamen. Samen met WOW werkten we richting een klimaatbestendig Nederland.

Process

Ten eerste hadden we een bouwwerk gekozen. Deze werd de Amsterdamse brug. We hebben 5 klimaatfactoren en hun invloed op de brug onderzocht. Deze bedragen regenval, hittestress / droogte, zeespiegelstijging en bodemdaling. De resultaten van ons vooronderzoek zie je in het schema hieronder.

Vervolgens kozen we een paar klimaatfactoren die we zouden behandelen met de brug. Deze bedragen; hittestress / droogte, zeespiegelstijging en bodemdaling. Hierna zijn we gaan brainstormen over mogelijke oplossingen.​

Programma van eisen:
  • De ruimte op de brug veranderd niet

  • De brug moet klimaatbestendig zijn op een duurzame manier

  • De aanpassingen zullen betaalbaar zijn

  • De brug zal niet onveilig worden door de aanpassingen

De Oplossing

Met het programma van eisen en het effectrapportage, hebben we een aantal oplossingen bedacht:

 

Hittestress

Het wegdek kan bij hittestress scheuren en branden. Om dit te voorkomen sproeien werkers vaak koud water op het wegdek. Dit automatiseren we met elektrische kleine watersproeiers aan de randen van het wegdek. Het systeem wordt aangezet met een knop. De watersproeiers staan in verbinding met de rivier onder de brug, waardoor er een grote watertoevoer aanwezig is. Via waterwegen kan het water ook terug de rivier in, wat het duurzame aspect weergeeft. De elektriciteit die de watersproeiers gebruiken wordt opgewekt door kleine aerodynamische windmolens onderaan de brug. Deze zijn te klein om passerende boten te hinderen. Met behulp van de wind wekken ze energie op.

Bodemdaling en zeespiegelstijging

De brug kan met behulp van vier pilaren omhoog. Deze pilaren gaan uit elkaar met behulp van het stretch-mechanisme. Twee omhulsels, de binnenste pilaar en het buitenste omhulsel, duwen elkaar als het ware waardoor de brug maximaal 2 meter omhoog kan. Verder is er een 10 meter lange aansluiting aan elke kant van de brug waardoor fietsers, automobilisten en voetgangers nog steeds over de brug heen kunnen. Niet alleen vormt dit een oplossing voor passerende boten, maar vormt dit ook een oplossing voor zeespiegelstijging en bodemdaling. Mocht de zeespiegel stijgen dan kan de brug steeds meer omhoog, waardoor risico op onderlopende wegen verminderd word. Het stretch-mechanisme krijgt energie van zonnepalen, gemonteerd op het fietspad. Deze slaat de energie ook op in een batterij, die in een stroomcirkel zit met het mechanisme. Vooral in de zomer zal dit goed van pas komen, sinds de zeespiegel dan harder kan gaan stijgen.

Duurzaamheid

Om te zorgen dat de brug meehelpt aan het klimaat worden alle relingen van de brug compleet gemaakt van bamboe. Bamboe is hard, sterk en duurzaam materiaal dat zelfs CO2 opneemt. Dit zal de CO2-concentratie in de lucht op het wegdek verminderen.

img_0610_edited.jpg
bottom of page