top of page

Duurzame wijk Bouwend Nederland

Voor dit project was de opdracht om een zelfgekozen wijk te verduurzamen. Wij hebben de buurt rond de Vogelkade in Amsterdam gekozen als wijk om te verduurzamen. Voor de opdrachtgever moesten er twee oplossingen komen: een sociaal ontwerpvoorstel en een technisch ontwerpvoorstel. Om tot een idee te komen en om het programma van eisen op te stellen hebben wij een uitgebreid veldresearch gedaan waaruit we de volgende eisen voor ons idee hebben opgesteld:  

  • Het idee moet niet te moeilijk zijn voor de bewoners om in de wijk te implementeren (max half jaar).   

  • De investering moet voor de bewoners niet te duur en vooral niet te risicovol zijn. 

  • Het moet niet te lelijk zijn. 

  • De bewoners willen het liefst dat er winst wordt gemaakt.

​Oplossing 1 (sociaal ontwerpvoorstel) 

Uit ons vooronderzoek is gebleken dat het verduurzamingsprobleem niet aan de verduurzamingsproducten ligt, maar aan het geld en de moeite die de burgers moeten besteden. Mensen vinden het vaak te ingewikkeld en te moeilijk om te verduurzamen, omdat het nergens echt overzichtelijk te regelen valt. Het neemt vaak te veel tijd en aandacht in beslag. Daarom willen wij folders rondbrengen waar overzichtelijk instaat met welke pakketten en aanbiedingen te verduurzamen is. We hebben zowel dure pakketten als goedkope pakketten. Dit staat er overzichtelijk in doormiddel van icoontjes en duidelijke bedragen per pakket, hierbij geven we aan hoeveel het kost en hoeveel het bespaart. De inhoud is makkelijk weergegeven onderaan de flyer met daarbij ook of het voor je geïnstalleerd wordt of dat het zelf installatie is. Natuurlijk kan je ook je eigen pakket samenstellen door gewenste producten samen te stellen met de gewenste aantallen. 

Oplossing 2 (technisch ontwerpvoorstel) 

Tenslotte komt er op de achterkant van de folder een voorstel om met de gezamenlijke buurt een aanvraag aan de gemeente te doen. We gaan hiervoor handtekeningen verzamelen.  

800m verderop staat een fabriek die tot het bedrijf Albemarle behoort. Dit bedrijf produceert en test katalysatoren voor fossielen brandstof. Bij deze productie ontstaat veel restwarmte die goed te benutten. Ons idee is daarom ook om de fabriek en de wijk aan te sluiten op het warmtenet. De fabriek gebruikt koud water om de machines af te koelen, hierdoor wordt het koele water verwarmt. Het nu warme water gaat via het al bestaande warmtenet door de wijk. Het water gaat het huis binnen via een kastje. De warmtewisselaar kan het warme water gebruiken voor verwarming en warm water. Het afgekoelde water uit de wijk gaat naar de fabriek die het weer opwarmt. De CO2-uitstoot zal naar schattingen 50 tot 70 procent verminderen! Deze fabriek staat zo goed als altijd aan dus je kunt een constante waterloop verwachten.  

De gemeente wil deze fabriek al ongeveer 30 jaar lang sluiten. Dit is niet gelukt omdat de grond van het bedrijf is, de gemeente kan het bedrijf dus moeilijk van zijn plek krijgen. Op deze manier zou deze 'ruzie' tot een einde komen en krijgt het bedrijf een betere naam.

Voor meer informatie over dit project zie:

De wedstrijd
MicrosoftTeams-image.png

Dit project was voor de wedstrijd Bouwend Nederland. Origineel was de leraar niet van plan om een project op te sturen maar aangezien wij een goed project en compleet dossier hadden heeft ze het toch opgestuurd. We hadden het project redelijk laat ingestuurd. Kort na de insturing kregen we een mail van Bouwend Nederland. We hadden de finale gehaald! We moesten op korte deadline een formulier invullen en een presentatie voorbereiden. Wij hadden hiervoor minder tijd dan de andere finalisten door de late inzending. Je mocht of een voor-opgenomen video insturen of een live presentatie houden. Wij hadden een powerpoint gemaakt met voor-opgenomen audio. Dit viel dus niet echt in één van de twee categorieën, maar met een paar mails heen-en-weer mocht het toch. 

De wedstrijd verliep goed en het was leuk. We hadden de projecten van de andere finalisten gezien en er zaten verbazingwekkend nog een paar 'slechte' projecten in die ook niet gewonnen hebben. Helaas hebben wij niet gewonnen maar we zijn waarschijnlijk wel 2 of 3e geworden van heel Nederland wat al een hele prestatie op zichzelf is.

Evaluatie

Het team voor dit project bestond uit Kawai, Alessio, Illias en ik. In het begin van het project vielen ik en Illias een beetje achter in productiviteit omdat wij iets minder motivatie hadden voor het vooronderzoek. Later heb ik dit zeker ingehaald. Ik heb namelijk 3 van de 4 eindproducten gemaakt en ik deed goed mee in de brainstorm-fase. Illias ging daarentegen aan het eind van het project weg omdat hij stopte met O&O. Ik denk dat naast Illias iedereen een erg sterke en goede bijdrage in dit project heeft gehad.

De drie dingen die ik meeneem uit dit project zijn:

  1. Met een goed veldonderzoek kun je heel ver komen.

  2. Soms is een simpele oplossing zoals een overzichtelijke poster heel effectief.

  3. Een mooi filmpje om je eindproduct in te presenteren is beter dan een goeie powerpoint.

Uiteindelijk vind ik dat we het heel goed hebben gedaan en als we zo doorgaan winnen we misschien nog een keertje.​

bottom of page